NOS NieuwsAangepast

NVJ: ontvoering Spiegel niet politiek

De ontvoering van journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen had geen politieke achtergrond. Dat zegt Thomas Bruning, secretaris van Nederlandse Vereniging van Journalisten in het Radio 1 Journaal.

De NVJ overlegde achter de schermen intensief met de onderhandelaars en de familieleden van Spiegel en haar man. "Dat moest in stilte, omdat het gevaar bestond dat ze uitgeleverd zouden worden aan al-Qaida, waardoor een ontvoering meer een politiek karakter zou krijgen. Terwijl wel duidelijk was dat ze niet door een politieke groep waren opgepakt."

Mediastilte

Door media-aandacht voor de ontvoering zou de interesse van zulke groepen voor Spiegel en haar man groeien. "Zij zouden zich dan met de ontvoering kunnen gaan bemoeien."

In een later stadium van de onderhandelingen was mediastilte vooral van belang om het proces niet te verstoren, zegt Bruning. "Natuurlijk waren er steeds momenten dat we ons afvroegen of het niet juist functioneel zou zijn om naar buiten te treden en de druk op te voeren. Omdat we het gevoel hadden dat de gesprekken goed verliepen, hebben we dat niet gedaan."

Spiegel en Berendsen komen vanmiddag aan op Schiphol. Om 16.00 uur zullen ze een persconferentie geven. De twee werden begin juni door gewapende mannen ontvoerd in Jemen. Gisteren werd bekend dat ze zaterdag zijn vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl