NOS NieuwsAangepast

Fortuyn: rechtsstaat stelt teleur

"Ik vind het jammer. Er is geen rekening gehouden met de risico's die dit proefverlof met zich meebrengt." Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, is teleurgesteld over de gang van zaken rondom het proefverlof van Volkert van der Graaf.

Vanochtend bepaalde de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat Van der Graaf toch met proefverlof mag. Voor Marten Fortuyn kwam de beslissing niet als een verrassing.

"Dit is sowieso geen verrassing. Staatssecretaris Teeven heeft zijn best gedaan om het uit te stellen, maar afstel was gewoon niet mogelijk. Het was wachten op dit advies en ik kon op voorhand al voorspellen wat de uitslag zou zijn."

Niet nagedacht

"Ik ben enigszins teleurgesteld in de rechtsstaat. Men heeft het proefverlof nog niet goed uitgewerkt. De regels zouden moeten worden aangescherpt. Er wordt niet altijd goed nagedacht."

Fortuyn uit zijn zorgen over de risico's die ontstaan als Van der Graaf straks met proefverlof gaat. "Er is een grote kans dat Van der Graaf nog eens zo'n misdaad begaat. Dat zorgt voor maatschappelijke onrust. Dat wordt in dit advies van de RSJ gebagatelliseerd, maar dat is flauwekul. Ruim 40.000 mensen hebben een petitie getekend tegen dit proefverlof. Het gaat hier om een politieke moord en dat kan leiden tot nieuw geweld. De RSJ had zich nog eens achter de oren moeten krabben."

Appeltje

Ook voor Van der Graaf zelf is het proefverlof niet zonder gevaar, denkt Fortuyn. "Er zijn nog altijd mensen die die weliswaar geen moordplannen hebben, maar nog wel een appeltje hebben te schillen met Van der Graaf."

Hij doet er volgens Fortuyn dan ook verstandig aan niet in Nederland te blijven. "Als hij met zijn vrouw en kind meteen naar het buitenland vertrekt, kan hij misschien nog wat maken van zijn leven."

Behoefte aan een confrontatie met de moordenaar van zijn broer heeft hij niet. "Ik hoef hem niet meer te ontmoeten. Ik heb dat tijdens het proces geprobeerd, maar dat ging heel moeizaam. Dan hoeft het voor mij niet meer."

Applaus

De beslissing betekent voor Fortuyn nog niet het einde van zijn verzet tegen het proefverlof. "Ik blijf me roeren ten opzichte van het proefverlof. Vanaf januari gaan we het volk van Nederland mobiliseren om duidelijk te maken dat wij niet willen dat hij vervroegd in vrijheid gesteld wordt. Dat gaat door tot 6 mei volgend jaar."

"Als we zeker weten waar hij de laatste dagen van zijn straf uitzit, organiseren we daar een nachtwake. We blijven wachten tot hij de deur uit komt. Het moet hem duidelijk worden dat wat hij gedaan heeft, door niemand geaccepteerd wordt. Hij vindt nog steeds dat hij een goede daad gepleegd heeft. Dat zal hij weten, als hij straks naar buiten komt lopen." Fortuyn besluit met gevoel voor ironie: "Hij krijgt applaus en een bloemetje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl