NOS NieuwsAangepast

Toch proefverlof Van der Graaf

Volkert van der Graaf moet met proefverlof. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald.

De commissie benadrukt dat dit een bindende beslissing is. Er is geen beroep tegen mogelijk en de commissie gaat ervan uit dat staatssecretaris Teeven de uitspraak uitvoert.

Teeven liet onlangs weten dat hij een bijzondere regeling wil om Van der Graaf te laten wennen aan de samenleving. Hij wilde niet dat de moordenaar van Fortuyn daarbij de gevangenis zou verlaten.

Beroep

Van der Graaf ging tegen die regeling in beroep en de beroepscommissie geeft hem dus gelijk. Volgens de uitspraak is de regeling die Teeven had bedacht ontoereikend, omdat die niet voorziet in enige vorm van verlof in de vrije maatschappij.

De commissie bepaalt dat Van der Graaf vanaf 1 februari tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei elke maand verlof moet krijgen.

Veiligheid

In de uitspraak staat dat het risico op maatschappelijke onrust niet is toegenomen. De commissie benadrukt dat naarmate de invrijheidstelling van Van der Graaf dichterbij komt, zijn belang op een goede voorbereiding daarop gaat prevaleren boven de maatschappelijke onrust die zijn verlof mee kan brengen.

De commissie zegt verder dat veiligheidsmaatregelen de risico's tot een minimum kunnen beperken. Zo moet de plaats en tijd van het verlof geheim gehouden worden en moet er zo weinig mogelijk over het verlof worden gecommuniceerd.

Nabestaanden

Volgens de commissie hoeven de nabestaanden van Fortuyn niet te worden geïnformeerd over het verlof. Geadviseerd wordt om het verlof in eerste instantie tot 24 uur te beperken.

Ook moeten er maatregelen worden genomen om Volkert van der Graaf te beschermen. Zo vindt de commissie dat zijn identiteit, uiterlijk en verblijfplaats geheim moeten blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl