NOS Nieuws Buitenland Aangepast

President Brazilië toch vermoord

Het ongeluk van de Braziliaanse oud-president Juscelino Kubitschek in 1976 blijkt toch een aanslag te zijn geweest. Dat stelt een onderzoekscommissie die de dood van de politicus heeft onderzocht.

Later vandaag presenteert de commissie een dossier met negentig bewijsstukken waaruit zou blijken dat het auto-ongeluk van de 73-jarige Kubitschek in scène is gezet. Zo waren er tegenstrijdigheden in het proces-verbaal en zijn er vervalste documenten opgedoken.

De commissie zegt dat een buschauffeur die betrokken was bij het incident, werd afgekocht om de schuld op zich te nemen. Ook werd er een getuige gevonden die zegt dat de chauffeur van Kubitschek een kogelwond in zijn hoofd had toen hij in 1996 werd opgegraven.

Uit de weg geruimd

Kubitschek leidde het land van 1956 tot 1961. Hij is vooral bekend als de man die de hoofdstad verplaatste van Rio de Janeiro naar Brasilia.

Toen een militaire junta de macht greep, vluchtte Kubitschek naar het buitenland, maar hij keerde later terug om oppositie te gaan voeren. De commissie stelt dat het regime hem toen uit de weg heeft geruimd.

Scherpschutter

Kubitschek kwam om het leven bij een crash op de weg tussen Rio en São Paulo. Zijn chauffeur zou op hoge snelheid een gevaarlijke inhaalmanoeuvre hebben uitgevoerd .

Nu lijkt het er echter op dat zijn chauffeur al rijdend door een scherpschutter is doodgeschoten, waarna de auto op de bus botste.

Er wordt momenteel ook onderzoek gedaan naar de dood van de opvolger van Kubitschek, Joao Goulart. De resultaten daarvan worden pas halverwege volgend jaar verwacht.

STER reclame