NOS SportAangepast

F1: dubbele punten in slotrace

Vanaf volgend seizoen levert de slotrace van het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi dubbele punten op. Dit geldt zowel voor de strijd bij de coureurs als bij de constructeurs.

De FIA wil met deze maatregel voorkomen dat het kampioenschap al ruim voor de laatste grand prix beslist in de hoop dat het voortaan spannend blijft tot het einde.

Dit jaar werd de Duitser Sebastian Vettel met nog drie races te gaan voor de vierde keer op rij wereldkampioen. Saillant detail: met de nieuwe regel was in 2012 de wereldtitel naar Fernando Alonso gegaan, in plaats van naar Vettel.

De FIA heeft ook besloten dat de coureurs vanaf volgend seizoen zelf mogen kiezen met welk nummer zij op hun auto rijden. Tot voor kort bepaalt de uitslag van het vorige seizoen de nummering op de bolides.

Geen tweede pitstop

Niet alle door de autosportfederatie FIA voorgestelde regelwijzigingen in de Formule 1 werden ingevoerd. Zo staken de renstallen een stokje voor een tweede verplichte pitstop. Ook een verhoging van de gewichtslimiet met tien kilogram redde het niet.

Bandenfabrikant Pirelli had gehoopt met twee stops de problemen met de banden, die het afgelopen seizoen veel voorkwamen, te verminderen. Voor de teams betekende dat echter een te grote inbreuk op hun vrijheid in de racestrategie.

KERS wordt ERS

Eerder werd al bepaald dat er in 2014 gereden gaat worden met 1,6 liter V6 turbomotoren die maximaal 15.000 toeren per minuut draaien, gekoppeld aan een bak met acht versnellingen vooruit en een verplichte achteruit. KERS maakt plaats voor ERS, dat niet alleen remenergie, maar ook hitte omzet in extra vermogen. De bolides krijgen daarmee iedere ronde 33 seconden lang de beschikking over 160 pk extra.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl