Europese landen hebben afgesproken dat ze harder en consequenter gaan optreden tegen malafide uitzendbureaus die arbeidsmigranten uitbuiten.

Asscher heeft met zijn Europese collega's afgesproken dat bestaande regels voor werken in andere Europese landen, strenger gehandhaafd worden.

Eindelijk is er oog voor de negatieve gevolgen van het vrije verkeer van personen, zei minister Asscher van Sociale Zaken in Brussel.

Tuinbouwsector

Voorlopig gelden de afspraken alleen voor de bouwsector. De tuinbouw, waar in Nederland veel Oost-Europeanen werken, valt niet onder de afspraken.

Ook in de bouw werken veel Oost-Europeanen. Ze krijgen voor hetzelfde werk vaak minder salaris dan hun Nederlandse collega's. Daardoor verdringen ze die van de arbeidsmarkt.

Uitzendbureaus die werknemers een te laag salaris betalen, kunnen daarvoor in de hele Europese Unie een boete krijgen. Zo kunnen Poolse uitzendbureaus die Polen in Nederland uitbuiten, nu ook in eigen land worden aangepakt.

Ook komen er meer controleurs om fraude op te sporen.

Arbeidsmigranten

Nu op 1 januari de grenzen opengaan voor Roemeense en Bulgaarse werknemers, is Asscher bang dat er meer mensen onder het minimumloon aan de slag gaan.

Asscher wil dat de grenzen voorlopig gesloten blijven voor Roemenen en Bulgaren, maar daarvoor is geen meerderheid. De minister heeft wel voor elkaar gekregen dat Europa gaat optreden tegen frauderende arbeidsmigranten en de bedrijven waarvoor ze werken.

Informatie uitwisselen

"Het is een grote overwinning", zei Asscher in Brussel. Europese landen gaan informatie uitwisselen over fraudegevallen. De minister benadrukt dat er nog veel moet gebeuren om de fraude helemaal te stoppen.

STER reclame