NOS NieuwsAangepast

Fraude "groter dan Bulgarenfraude"

Nederlanders frauderen massaal met zorg-, huur- en kindertoeslagen. Dat zegt RTL Nieuws op basis van gesprekken met de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en de gemeente Bronckhorst. De omvang is volgens RTL veel groter dan de Bulgarenfraude.

De Gelderse gemeente Bronckhorst stuitte in een jaar tijd op minstens honderd fraudegevallen. De gemeente heeft 38.000 inwoners. Volgens burgemeester Fred de Graaf moet het landelijk gezien om enorme bedragen gaan. De NVVB bevestigt dat.

Jonge vaders

In Bronckhorst kregen ambtenaren argwaan door jonge vaders die aangifte kwamen doen van een kind. Opvallend vaak bleek de vader bij zijn ouders te wonen terwijl de moeder met het kind op een ander adres stond ingeschreven.

Toen de ambtenaren doorvroegen, bleken de jonge vaders in werkelijkheid bij hun gezin te wonen. Ze verzwegen dit om te kunnen frauderen met toeslagen.

Honderden euro's

Als de vader op een ander adres ingeschreven staat, ziet de Belastingdienst het gezin niet als één maar als twee huishoudens. Het inkomen van de moeder is meestal lager dan dat van de vader. Het gevolg is dat zij dan aanspraak kan maken op hogere toeslagen.

Een modaal gezin met twee kinderen en een huurwoning krijgt 350 euro per maand aan huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag. Als de hoofdkostwinner op papier elders woont, kan dat bedrag oplopen tot 850 euro per maand.

De NVVB behartigt de belangen van Nederlandse gemeenten op het gebied van burger- en publiekszaken. De vereniging ziet overal in het land inschrijvingen die niet kloppen.

"Er worden zelfs kinderen ingeschreven die helemaal niet bestaan", zei een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Wijzen naar elkaar

De ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken wezen naar elkaar toen RTL Nieuws om uitleg vroeg. De Tweede Kamerfracties van CDA en D66 willen dat het kabinet morgen uitleg geeft.

In het Kamerdebat over de Bulgarenfraude, in mei, kwam staatssecretaris Weekers van Financiën zwaar onder vuur te leggen. De oppositie rekende het hem zwaar aan dat hij waarschuwingen van ambtenaren in de wind had geslagen.

De gemeente Bronckhorst heeft besloten om bij vermoedens van fraude voortaan aangifte te doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl