NOS NieuwsAangepast

OM: geen straf agent Rishi

Het OM heeft in de zaak van de doodgeschoten jongen Rishi ontslag van rechtsvervolging geëist voor de politieman die hem neerschoot. De zaak dient voor de rechtbank in Den Haag.

De agent had genoeg reden om aan te nemen dat de 17-jarige jongen gevaarlijk was, zegt het OM. Bij het incident op 24 november vorig jaar op NS-station Hollands Spoor was sprake van een verdenking van bedreiging en vuurwapenbezit.

Rishi onttrok zich aan zijn aanhouding. Daarmee was aanhoudingsvuur gerechtvaardigd", zei de officier.

Agent liep

De officier voegde daaraan toe dat de agent zich aan bijna alle regels voor het gebruik van een dienstwapen had gehouden. Hij stond alleen niet stil toen hij schoot, maar dat viel in het niet bij de andere omstandigheden, zei hij.

Omdat de agent liep toen hij schoot, kon hij niet goed richten. Mogelijk trof hij Rishi daardoor in zijn nek in plaats van in zijn benen.

Diep teleurgesteld

De advocaat van de familie las een verklaring van de moeder voor. Zelf wilde ze het proces niet bijwonen. "Elke dag als ik wakker wordt, krijg ik huilbuien en roep ik Rishi weer. Wanneer kom je terug?", schreef zij.

De familie van Rishi was diep teleurgesteld over de eis. De moeder schreef in haar verklaring: "De agent die mij dit heeft aangedaan, kan ik nooit vergeven. Deze persoon die ons leven heeft verwoest, heeft nog nooit berouw getoond aan de familie, alsof het hem niets uitmaakt."

Bedreigd

Omdat hij wordt bedreigd, zat de verdachte agent tijdens de zitting in een afgesloten ruimte. Ook hij heeft het heel moeilijk met de dood van Rishi. "Dit jaar was een zwart gat, een nachtmerrie", zei hij.

Het OM had de aanklacht tegen de agent aan het begin van de zitting nog verzwaard naar moord. De familie was anders waarschijnlijk naar het gerechtshof gestapt, om moord aan de aanklacht van doodslag toegevoegd te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl