NOS NieuwsAangepast

Poetin verstevigt greep op media

De Russische president Poetin heeft een decreet uitgevaardigd waarmee een nieuw staatspersbureau wordt opgericht, Russia Today (Rossia Segodnja). Het nieuwe persbureau neemt de plaats in van RIA Novosti, dat per direct is opgeheven.

Aan het hoofd van Russia Today komt Dmitri Kiseljov. Hij staat bekend als ultraconservatief en is geregeld in het nieuws gekomen met extreme standpunten. Zo zei hij in augustus dat organen van homoseksuelen niet geschikt zijn voor transplantatie en verbrand moeten worden.

Controle media

Russia Today is gericht op het informeren van buitenlandse luisteraars over de Russische politiek en cultuur. Bij het nieuwe persbureau hoort ook het staatsradiostation The Voice of Russia.

Het decreet van president Poetin beoogt de hervorming van de volledige staatsmedia, waarbij de Russische staat meer controle krijgt over de media.

Onverwachte stap

NOS-correspondent David Jan Godfroid spreekt van een onverwachte stap van Poetin, waarmee hij zijn greep op de media nog verder wil vergroten.

RIA Novosti was volgens Godroid niet onafhankelijk, maar wel redelijk betrouwbaar, omdat hoofdredacteur Svetlana Mironjuk een enigszins onafhankelijke koers wist te varen. Kiseljov staat volgens hem bekend om zijn haatspeeches tegen tegenstanders van Poetin en het Kremlin in het algemeen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl