NOS NieuwsAangepast

Techbedrijven VS willen hervormingen NSA

Het moet maar eens klaar zijn met het gespioneer van de NSA. Dat schrijven acht Amerikaanse internetbedrijven in een open brief aan de overheid. Het gaat om Apple, Google, Facebook, Microsoft, AOL, Twitter, Linkedin en Yahoo.

"De overheid heeft de plicht om z´n burgers te beschermen. Maar de onthullingen van afgelopen zomer maken duidelijk dat er dringend hervormingen nodig zijn bij inlichtingendiensten van overheden wereldwijd. We dringen er op aan dat de VS hierin de leiding neemt."

Het is de eerste keer dat de bedrijven samen een campagne beginnen tegen de afluisterpraktijken. De brief staat op een website, Reform Government Surveillance. De brief zou vandaag ook in allerlei advertenties moeten verschijnen.

Wat willen ze?

De bedrijven noemen vijf principes op basis waarvan het afluistersysteem moet veranderen, waaronder een beperking van de mogelijkheiden van de overheid om gebruikersdata te verzamelen en openheid over de wensen van de overheid.

Volgens de bedrijven staat het belang van de overheden nu voorop en wordt het recht van het individu minder belangrijk. "Mensen willen geen technologie die ze niet vertrouwen", zei Brad Smith, topbestuurder van Microsoft. "Overheden hebben het vertrouwen geschaad en moeten dit weer herstellen."

In eerste instantie waren de bedrijven minder fel over het afluisteren. Maar dat veranderde in oktober, toen duidelijk werd dat de NSA stiekem data van Yahoo en Google had verzameld. "Absoluut buitensporig", zei Google-topman Eric Schmidt toen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl