NOS NieuwsAangepast

"Niet veel Roemenen naar NL"

Europa moet van de arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije geen tweederangs burgers maken, zegt de Roemeense ambassadeur in Nederland Comaroschi. In het tv-programma Buitenhof reageerde de diplomate op het pleidooi van de Britse premier Cameron om migranten minder rechten te geven.

Minister Asscher van Sociale Zaken staat open voor de plannen van Cameron om de migratie van arme naar rijke EU-lidstaten te beperken.

Hij wil overigens niet tornen aan de afspraak dat Roemenen en Bulgaren vanaf 1 januari 2014 zonder werkvergunning overal in de EU aan de slag kunnen.

Gekwalificeerd

Ambassadeur Comaroschi benadrukte dat er "absoluut niet veel" Roemenen van plan zijn naar Nederland te komen. Ze wees erop dat de 15.000 Roemenen die nu in Nederland werken, goed gekwalificeerde arbeidskrachten zijn die graag willen integreren.

Comaroschi erkent dat er criminele Roemeense organisaties actief zijn in Nederland. De Nederlandse en de Roemeense politie werken al samen, maar die samenwerking kan nog intensiever en efficiënter worden aangepakt, aldus de ambassadeur.

Ze wees erop dat criminele Roemenen niet over een kam geschoren mogen worden met hun hardwerkende landgenoten. Volgens een recente peiling van De Telegraaf is 80 procent van de Nederlanders gekant tegen de komst van de Roemenen en de Bulgaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl