NOS NieuwsAangepast

"Wilders wilde koran verscheuren"

PVV-leider Geert Wilders was eind 2007 wel degelijk van plan om in zijn anti-islamfilm Fitna een koran in brand te steken of delen te verscheuren. Dat maakt Nieuwsuur op uit gesprekken met (ex-)PVV'ers.

Wilders ontkende voordat de film verscheen in felle bewoordingen dat hij zoiets van plan was. Hij noemde minister Hirsch Ballin van Justitie een leugenaar, omdat die naar buiten had gebracht dat de PVV-voorman het verscheuren in een overleg had aangekondigd.

Kamerdebat

Voormalig Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt in Nieuwsuur dat Wilders hem duidelijk heeft verteld dat hij "van plan was de koran te verbranden cq te verscheuren". Een in de uitzending niet nader aangeduide betrokkene bevestigt dat tegenover Nieuwsuur.

"In het Kamerdebat over de kwestie hoorde ik Wilders de minister voor leugenaar uitmaken", zegt Brinkman. "En ik wist dat het niet de minister was die loog, maar Wilders."

Zorgen

Hirsch Ballin en andere ministers maakten zich destijds grote zorgen over de gevolgen van de film in de Arabische wereld. Het verscheuren of verbranden van de koran zou die risico's vergroten, was de gedachte.

Wilders bracht Fitna uiteindelijk uit op internet, nadat hij er niet in was geslaagd een omroep te vinden die de 16 minuten durende film wilde uitzenden. Geweld tegen Nederlanders in het buitenland bleef uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl