Geen steun kabinet Verhofstadt

time icon Aangepast

De steun die Mark Rutte woensdag uitsprak voor Guy Verhofstadt als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie was niet namens het kabinet, maar als VVD-leider. Dat zei Rutte op vragen daarover na afloop van de ministerraad.

Woensdag schaarde Rutte zich na een bijeenkomst van liberale leiders achter Verhofstadt als voorzitter na de Europese verkiezingen. De oppositie in de Tweede Kamer wilde daar opheldering over. Vandaag zei Rutte dat hij het probleem niet ziet. Volgens hem was het duidelijk in welke rol hij sprak.

Gek

Rutte benadrukte dat hij als VVD-leider Verhofstadt de zwaarste kandidaat vindt. Maar volgens hem zou het gek zijn als het kabinet daar nu al een standpunt over heeft. Rutte voegde eraan toe dat de kans niet groot is dat de liberalen uiteindelijk de Commissievoorzitter zullen leveren, want ze zijn op grote afstand maar de derde partij.

Asscher

Ook vice-premier Asscher zei dat Rutte heeft gesproken als VVD-leider. "Hij deed dat niet namens mij en daar was ook geen enkel misverstand over." Volgens Asscher is het niet gek dat Rutte soms iets zegt als premier en soms iets als voorman van de VVD.

STER Reclame