NOS NieuwsAangepast

Telegraaf in de fout bij Mandela

De Telegraaf biedt zijn excuses aan voor een ongelukkige zin in een artikel over de dood van Nelson Mandela op de website van de krant. De zin is snel weggehaald, maar mensen die het lazen hebben screenshots gemaakt en via Twitter verspreid.

Onder de kop "Nederland reageert" stond de zin: "Niet alleen in het buitenland maar ook in Nederland wordt gereageerd op de dood van Nelson Mandela, die nota bene op sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden".

Onsmakelijk

De hoofdredactie van De Telegraaf erkent dat er iets helemaal verkeerd is gegaan. Adjunct-hoofdredacteur Jan-Kees Emmer : "Wij hebben een scheve schaats gereden, ik kan er niets anders van maken. Door een fout van onze eindredactie is er een wat onsmakelijke verbintenis gelegd tussen het overlijden van Nelson Mandela en het einde van het sinterklaasfeest."

Volgens Emmer had dit nooit mogen gebeuren: "Er zijn geen excuses voor, maar ik ga er wel excuses voor maken". De redacteur die het artikel schreef, heeft spijt betuigd.

Hoofdpiet

GroenLinksbestuurder John de Laet uit Amsterdamse-West ging vannacht ook in de fout. Hij was boos op Nieuwsuur. Dat had een item over de proefloting voor het WK-voetbal laten zien terwijl net bekend geworden was dat Mandela was overleden.

In een sarcastisch bedoelde tweet schreef hij: "Interesseert het iemand nu nog of de loting voor #wk2014 morgen eerlijk verloopt? Na de dood van de hoofdpiet".

De Laet heeft vanmorgen zijn excuses aangeboden, eveneens op Twitter: "Vergelijking was en is ongepast. Tweet bedoeld om voorrang verslag wéér proefloting te kritiseren. Excuus aan wie ik gekwetst heb".

Dijkshoorn

De Laet was niet de eerste die Mandela aan de hoofdpiet koppelde, anderen gingen hem voor. Nico Dijkshoorn wilde laten merken dat hij daar niet om kon lachen en twitterde:"En nu maar wachten op de 300.000 mensen die precies dezelfde grap gaan maken: hoofdpiet is dood."

Dijkshoorn kreeg daarop zoveel boze reacties dat hij zijn Twitteraccount ophief. Het weblog TZUM legde Dijkshoorns laatste tweets vast. Dijkshoorn "twittert" verder op zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl