NOS NieuwsAangepast

Matrozen Wagenborg verdronken

Twee Filipijnse matrozen van Wagenborg Shipping uit Delfzijl zijn verdronken voor de kust van het Zweedse Trelleborg.

Hoe het kon gebeuren dat de mannen overboord zijn geslagen is onduidelijk. Volgens directeur Engelsman van Wagenborg Shipping stormde het niet en was de zee rustig.

Harde gil

De twee matrozen waren aan het werk op het Nederlandse vrachtschip Marietje Andrea. Ze begonnen om 08.00 uur met het schoonmaken van het dek. Een kwartier later hoorde de kapitein een gil en zag hij dat de mannen in het water lagen.

Een van de slachtoffers werkte al jaren voor de rederij. De andere was bezig aan zijn eerste reis. Engelsman vermoedt dat de onervaren matroos een fout gemaakt heeft en dat zijn collega geprobeerd heeft om hem te redden.

Zoektocht gestaakt

De Zweedse kustwacht heeft bijna 8 uur naar de matrozen gezocht, daarbij geholpen door 5 schepen die in de buurt waren. Bij het invallen van de duisternis is de zoektocht gestaakt.

Engelsman heeft geen hoop meer dat de matrozen nog leven. Het water in de Oostzee is op dit moment zo'n 6 graden. Wagenborg Shipping heeft de familie van de mannen ingelicht.

Wagenborg noemt het ongeval extra wrang, omdat de matrozen uit de Filipijnen kwamen. Engelsman: "Ik kan mij voorstellen dat hun familie opgelucht was na de orkaan, dat hun zonen veilig waren. Nu zijn ze alsnog overleden."

Het Nederlandse vrachtschip waarop de matrozen werkten is op weg naar Riga. Daar staan medewerkers van de rederij klaar om de bemanning bij te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl