NOS NieuwsAangepast

Kustplaatsen ontruimd om hoogwater

In België en Groot-Brittannië worden duizenden mensen uit het kustgebied uit voorzorg geëvacueerd. De Britse en Belgische autoriteiten verwachten dat de waterstand later vandaag de hoogste wordt in decennia.

Een deel van de inwoners van de Belgische badplaats Bredene moet vanaf 17 uur zijn huis uit zijn. De zware storm die nu overtrekt kan in combinatie met springtij tot een extreem hoog waterpeil leiden.

Evenementenhal

Inwoners van de wijk Bredene-Sas die vannacht niet bij familie of vrienden kunnen logeren, worden in een evenementenhal opgevangen door de gemeente. In de wijk wonen zo'n 2000 mensen. Verwacht wordt dat het water om 03.00 uur vannacht aan de Belgische kust op het hoogste peil staat.

De waterstand wordt waarschijnlijk de hoogste sinds de grote overstroming in 1953. De gemeente Bredene verwacht aanzienlijke wateroverlast en wil geen enkel risico nemen.

Zandzakken

Ook aan de Engelse oostkust is besloten tot een evacuatie. In Great Yarmouth wordt de bewoners van 9000 huizen aangeraden om weg te gaan uit het gebied.

De kans is groot dat een deel van het kustgebied onder water komt te staan door het hoogwater. Mensen die besluiten toch thuis te blijven, kunnen zandzakken krijgen van de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl