NOS NieuwsAangepast

Oppositie: vragen bij Verhofstadt

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van premier Rutte over diens voorkeur voor de Belg Verhofstadt als voorzitter van de Europese Commissie.

Gisteren sprak Rutte met liberale leiders uit andere landen af dat hij de kandidatuur van Verhofstadt steunt. Volgend jaar zijn de Europese verkiezingen en dan moet er ook een nieuwe Commissie komen.

SP-Kamerlid Van Bommel wil van Rutte weten of de voorkeur voor Verhofstadt ook het standpunt van het kabinet is. Van Bommel benadrukte dat de Europese raad van ministers na de verkiezingen met een voordracht moet komen en dat Rutte daar ook in zit.

Partijpolitieke aangelegenheid

Ook PVV, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus vinden dat de premier duidelijk moet maken namens wie hij heeft gesproken. Verhofstadt heeft een reputatie als uitgesproken pro-Europees.

De regeringspartijen VVD en PvdA maken zich niet druk over de uitspraken van Rutte. "Dit is in de eerste plaats een partijpolitieke aangelegenheid en geen zaak voor de Kamer", zei VVD-Kamerlid Verheijen.

PvdA-woordvoerder Maij vindt het goed dat Europese partijen overleggen over welke kandidaten ze willen steunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl