NOS NieuwsAangepast

"Wachtwoorden Facebook gestolen"

Onbekende hackers hebben bijna twee miljoen gebruikersnamen en wachtwoorden gestolen. Een Amerikaans computerbeveiligingsbedrijf vond de gestolen gegevens terug op een server in Nederland.

Beveiligingsbedrijf Trustwave vond op de server vooral inloggegevens van gebruikers van Facebook, maar ook van Google en Twitter. "We hebben geen bewijs dat hackers ook echt ingelogd hebben met de gestolen accountgegevens, maar waarschijnlijk wel", zegt een onderzoeker van Trustwave.

Onder meer Facebook en Twitter zouden getroffen klanten inmiddels nieuwe wachtwoorden hebben laten instellen.

Keylogger

Volgens Trustwave zijn de hackers aan de inloggegevens gekomen dankzij geïnfecteerde computers, die de informatie naar de server in Nederland stuurden. Op de geïnfecteerde computers draaide een "keylogger", een programmaatje dat bijhoudt wat de gebruiker intikt op zijn toetsenbord en die informatie naar de hackers stuurt.

De hackers gebruikten de Nederlandse server als een soort tussenstation, waardoor ze moeilijker te traceren zijn. Mogelijk gebruiken ze nu nog servers in andere landen om gestolen inloggegevens te verzamelen.

123456

Overigens waren veel van de gestolen wachtwoorden volgens beveiligingsbedrijf Trustwave ook zonder hacken makkelijk te raden geweest: "123456", "123456789", "1234" en "password", waren de meest gebruikte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl