NOS NieuwsAangepast

Geel NS-bord was laatste relikwie

Weemoed of zelfs verontwaardiging. Het verdwijnen van het grootste deel van de gele borden op de Nederlandse stations zorgt bij sommigen voor emotionele reacties.

De NS zegt dat reizigers de borden nauwelijks nog gebruiken en vindt ze daarom niet meer van deze tijd. Volgens de NS plannen de meeste mensen hun reis online en kijken ze op de digitale borden op de stations.

De afgelopen jaren zijn dan ook steeds meer elementen op de stations gedigitaliseerd. Zo verdwenen het ratelende perronbord en het spoorboekje.

Twee jaar geleden kwam er tot teleurstelling van velen een einde aan het enorme ratelende blauwe bord in de hal van station Utrecht Centraal. Het was een geliefde ontmoetingsplaats op het drukste station van Nederland.

Inmiddels is ook het vervangende digitale bord weggehaald, omdat het tijdens de verbouwing van het station voor onveilige situaties kon zorgen.

Daarvoor in de plaats kwamen schermen met vertrekkende treinen, digitale perronborden en de NS-app, waarop alle treininformatie in realtime is te vinden.

Bovendien zijn de meeste reizigers inmiddels overgestapt van het papieren kaartje naar de OV-chipkaart.

Reizigers die toch nog graag de analoge borden willen zien, kunnen overigens terecht in het Spoorwegmuseum in Utrecht. En voor liefhebbers van het spoorboekje is er ook goed nieuws: een beknopte versie ligt vanaf vandaag in de winkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl