Prins Bernhard heeft geen opdracht gegeven onderzoek te doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat maakte premier Rutte duidelijk in de Tweede Kamer naar aanleiding van bezorgde vragen uit de Kamer daarover.

Gisteren meldde Rutte aan de Kamer dat Bernhard in 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging DKDB om informatie heeft gevraagd over De Roy. Volgens de premier kan iemand die zelf wordt beveiligd geen opdracht geven om een persoon in zijn omgeving te onderzoeken.

Melden

Iemand die wordt beveiligd, is wel verplicht om het aan de beveiliging te melden als er in zijn omgeving mensen zijn die mogelijk van betekenis kunnen zijn voor zijn beveiliging, voegde Rutte eraan toe.

Als dat leidt tot een onderzoek, is het volgens de premier logisch dat de aanvrager over dat onderzoek wordt geïnformeerd. De premier benadrukte dat de DKDB zelf besluit of het onderzoek wordt gedaan en dat de minister van justitie er niet bij betrokken was.

De minister zou wel zijn geïnformeerd als er iets bijzonders uit het onderzoek zou zijn gekomen, maar dat was niet het geval, zei Rutte. De premier vindt dat prins Bernhard heeft gehandeld "binnen het kader dat daar voor staat" en dat de DKDB correct is opgetreden.

Gesprek

De premier zei verder dat er geen sprake was van tappen, volgen of spioneren en dat er ook geen gericht onderzoek is gedaan naar de zussen of ouders van De Roy. Hij noemde het onderzoek beperkt en routinematig.

Volgens Rutte is er niets geks gebeurd. Hij ziet ook geen aanleiding voor een gesprek met De Roy van Zuydewijn.

Genoegen

De meerderheid van de Kamer neemt genoegen met de uitleg van Rutte. Regeringspartij PvdA benadrukte dat de angst is weggenomen dat burgers zelf onderzoek kunnen laten doen.

De oppositiepartijen SP, D66 en GroenLinks houden hun twijfels over de gang van zaken en willen dat de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten CTIVD de kwestie nog eens bekijkt. Maar voor de meerderheid hoeft dat niet en Rutte zei dat de CTIVD niet eens de bevoegdheid heeft de DKDB te onderzoeken.

STER reclame