NOS VoetbalAangepast

"Oranje, maak niet dezelfde fout"

Oranje zou er tijdens het WK goed aan doen om niét na elke wedstrijd terug te vliegen naar Rio de Janeiro. Topsportfysioloog Jos Geijsel raadt de KNVB aan om zo snel mogelijk door te vliegen naar een nieuwe speelstad. De klimatologische verschillen en grote reisafstanden in Brazilië zullen volgens Geijsel van grote invloed worden op het toernooi.

Rio geldt tijdens het WK als uitvalsbasis van de selectie van bondscoach Louis van Gaal. Als de loting voor Oranje aanstaande vrijdag tegenzit, werkt het zijn drie groepswedstrijden af in de steden Manaus, Recife en Natal. Dat betekent een slordige 14.000 vliegkilometers. ''De jetlag, temperatuurverschillen en met name het vele reizen gaan ten koste van het herstel van het lichaam'', aldus Geijsel.

Geijsel hielp Guus Hiddink in 1998 met de trainingsprogramma's voor het WK in Frankrijk. Ook heeft hij een aandeel gehad in acht olympische titels. Geijsel werkt(e) onder andere bij Ajax, de Nederlandse hockeyteams en de Nederlandse waterpolosters.

Wennen aan omstandigheden

Om in topconditie te blijven zou het beter zijn om al zo snel mogelijk naar de volgende speelstad door te reizen. Geijsel: ''Dan win je tijd om te wennen aan de lokale temperatuur, het klimaat, de voeding. Vaak heb je vier dagen tussen de wedstrijden, ideaal om goed te kunnen trainen.''

Het dramatisch verlopen EK van vorig jaar is volgens Geijsel ook te wijten aan het vele reizen en de grote temperatuurverschillen. Oranje verbleef in het regenachtige Krakau en reisde voor ieder duel naar het bloedhete Charkov in Oekraïne.

KNVB belemmerd door regels

Het is nog de vraag in hoeverre Oranje kan en vooral mág voldoen aan de aanbevelingen van Geijsel. De KNVB laat in een reactie weten dat de FIFA eist dat ieder land een vast basiskamp in Brazilië heeft. De wereldvoetbalbond heeft 83 accommodaties geselecteerd waaruit de 32 WK-deelnemers hun basiskamp kunnen kiezen.

KNVB-directeur Bert van Oostveen: ''Wij begrijpen het verhaal van Geijsel. Het reizen zal geen probleem zijn, maar de temperatuurverschillen wel. We hebben al eens geïnformeerd bij de FIFA, maar die zijn tegen. Bovendien zijn er niet bij alle speelsteden genoeg accommodaties.''

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl