"Zowel Kok als Balkenende heeft hier zwaar over gelogen. Rutte doet dat nog eens dunnetjes over." Edwin de Roy van Zuydewijn kijkt uit naar het Kamerdebat van vanmiddag over het onderzoek dat prins Bernhard in 2000 naar hem gelastte.

Premier Rutte heeft een brief naar de Kamer gestuurd over het onderzoek. De Roy van Zuydewijn sprak vanochtend in het Radio 1 Journaal over de zaak.

Staan in deze brief de antwoorden waar u al zo lang op wacht?

"Bij lange na niet. In ieder geval is nu toegegeven dat prins Bernhard de opdrachtgever was. Dat is meer een bevestiging van iets dat in familie- en advocatenkringen allang bekend was. Het gaat erom dat alle regeringen daar de deksel op wilden houden. Dan moet u zich afvragen in opdracht van wie dat gebeurt en dan denk ik toch dat u bij Beatrix en toenmalig minister Donner uit moet komen. Het is een verrassing dat het nu toch is uitgekomen, ook door dapper optreden van de Kamerleden."

Wat zegt deze brief nu precies?

"In de brief staat dat het onderzoek naar mij zich beperkte tot het opvragen van persoonsgegevens en die van mijn bedrijf, maar dat is apekool. Zo zit het niet. Het staat dan wel in de brief, maar niet alles wat de handtekening van de premier draagt, is waarheid. Dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Zowel Kok als Balkenende heeft er zwaar over gelogen. Rutte doet dat nog eens dunnetjes over. Alleen door de politieke druk kan hij niet meer ontkennen dat Bernhard de opdrachtgever was, die overigens niet eens in de positie was om de AIVD aan te sturen. Want als ik staatsgevaarlijk ben, dan komt niet de DKDB, maar de AIVD kijken. Wij zullen vandaag afwachten wat de antwoorden van de premier zijn op dat specifieke punt, want dat is van groot belang."

Wat is er nog meer gebeurd, behalve een screening?

"Laat ik dit zeggen: het wordt vaak geopperd dat als je trouwt met iemand van de koninklijke familie, dat het dan logisch is dat er een onderzoek plaatsvindt. De premier heeft destijds gezegd dat dat gebruikelijk is, maar ook dat is een leugen. Het is aantoonbaar dat dat bij niemand anders is gebeurd die zich in de koninklijke familie heeft getrouwd. Dit gaat niet om mijn NAW-gegevens en ook niet om het tappen van mijn telefoon, maar letterlijk over het schaduwen en over het mengen in mijn leven via agenten. Als je een goed lopend zakelijk bedrijf hebt en merkt dat je klanten, die allemaal een lijn hebben met het Koninklijk Huis of de regering, ineens allemaal het hazenpad kiezen, dan ga je je afvragen hoe het zit. Als dan blijkt dat het van hogerhand komt, dan schrik je je een hoedje."

U wilt ook weten of uw familie destijds is onderzocht. Dat staat niet in de brief.

"Het is duidelijk dat dat wel gebeurd is. In de brief staat dat er gevraagd wordt hoe het zit met de ouders en de zusters van De Roy van Zuydewijn, maar daar wordt in het antwoord niet over gerept. Waarom antwoordt Algemene Zaken daar niet op in de brief? Als er niets is, dan kun je er gewoon op antwoorden. Maar als je iets te verhullen hebt, dan ga je daar met een enorme politieke brij omheen dansen en dat is ook wat er in het antwoord gebeurt. Daar willen we opheldering over vandaag."

STER reclame