NOS NieuwsAangepast

De Roy eist meer antwoorden

Edwin de Roy van Zuydewijn is blij dat nu bevestigd is dat prins Bernhard in 2000 een onderzoek naar hem gelastte, maar hij houdt nog veel vragen. De brief van premier Rutte aan de Tweede Kamer noemt hij in een gesprek met de NOS "de sluisdeur die alles openzet".

De Roy van Zuydewijn wil onder meer nog weten wat de rol was van de BVD, de voorloper van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Ook wil hij meer weten over een onderzoek naar zijn ouders en zussen, waar de Groene Amsterdammer vorige week over schreef. De Roy van Zuydewijn wijst erop dat Rutte daar in zijn brief onvoldoende op ingaat.

Schadevergoeding

De Roy van Zuydewijn zegt dat het "buiten kijf" staat dat hij een schadevergoeding zal eisen. Over de hoogte wil hij niets zeggen en zelf zal hij zich er niet mee bemoeien. Hij laat dat verder aan zijn advocaat.

Rutte schreef dinsdag een brief aan de Tweede Kamer waarin staat dat Bernhard in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) heeft gevraagd een onderzoek te starten naar De Roy van Zuydewijn, die toen getrouwd was met prinses Margarita, de kleindochter van Bernhard.

Besmeurd en bespuugd

De Roy van Zuydewijn zegt tegen de NOS dat hij de afgelopen vijftien jaar onder enorme psychische druk heeft gestaan. "Ik ben besmeurd en bespuugd."

De brief van Rutte is volgens hem "een enorme kentering" in de zaak. "Dat zal ik moeten verwerken en dat gaat niet één-twee-drie."

De Roy zegt verder dat de brief bevestigt "wat eerder door Margarita is gesteld, dat er maar één de baas was, en dat is koning Bernhard".

Kamerdebat

Volgens de Roy van Zuydewijn is zijn leven zowel zakelijk als privé verwoest. "Ik heb alles verloren wat me lief is."

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie. Onder meer de SP, D66 en GroenLinks hebben vragen gesteld aan Rutte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl