De Roy: hoe zat het ook alweer?
De affaire Edwin de Roy van Zuydewijn houdt de gemoederen in Nederland al ruim een decennium bezig.
Het begon in 2003, toen De Roy met zijn toenmalige vrouw, prinses Margarita (de oudste dochter van prinses Irene en Carlos de Bourbon-Parma) in een reeks interviews in HP/De Tijd uit de school klapte over de Koninklijke Familie.
Kern van de boodschap: het paar, en dan vooral De Roy van Zuydewijn, wordt afgeluisterd en er worden dossiers over hem ingezien en aangelegd. Ook beweert De Roy van Zuydewijn dat hij in zijn zakelijke leven wordt gedwarsboomd door de Koninklijke Familie.
Door het stof
Premier Balkenende moet na de publicaties door het stof. Het kabinet der koningin heeft zonder medeweten van het kabinet de toenmalige BVD (nu AIVD) opdracht gegeven het verleden van De Roy van Zuydewijn uit te pluizen.
De affaire zou het begin worden van een lange serie incidenten en rechtszaken waarin De Roy van Zuydewijn wordt neergezet als een oplichter en een charlatan. De grote vraag die altijd boven de markt is blijven hangen: wie gaf de opdracht voor het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn? Was dat Beatrix of misschien Bernhard?
Scheidingsperikelen
Na de interviews in HP/De Tijd volgen scheidingsperikelen die ook weer veel ophef veroorzaken. Uiteindelijk gaat het paar in 2006 uit elkaar, twee jaar nadat de scheiding was aangevraagd. Ook die scheiding verloopt tumultueus, onder meer omdat op raadselachtige wijze persoonlijke papieren van Margarita verdwijnen - waarschijnlijk ook de scheidingsdocumenten - en omdat er telkens advocatenwisselingen zijn.
Maar het is niet alleen vanwege de scheiding dat De Roy van Zuydewijn veel in de rechtbank is te vinden. Hij moet zich ook herhaaldelijk verdedigen tegen de staat. Daarin is hij redelijk succesvol. In 2011 en 2012 krijgt hij schadevergoedingen van 12.000 en 16.000 euro. Maar in andere zaken, ook op zakelijk vlak, verliest hij, onder meer wegens valsheid in geschrifte.
Geldproblemen
Ondanks de schadevergoedingen blijft De Roy geldproblemen houden, hij zwerft van adres naar adres. Hij is vaak in Zuid-Europa, omdat hij zich daar minder bespied voelt.
De Roy van Zuydewijn werkt daar onder meer aan een boek. In een uitzending van EenVandaag afgelopen zomer zei de Roy van Zuydewijn dat de affaire "hem de sterkste en krachtigste jaren van zijn leven heeft gekost".