Burgemeester Jos Wienen van Katwijk is niet van plan de nieuwe alcoholwet aan zijn laars te lappen. Vorige week ontstond de indruk dat Wienen 16- en 17-jarigen niet wil beboeten als zij na 1 januari alcohol willen kopen. Dan gaat de leeftijdsgrens omhoog naar 18 jaar.

Hij sprak van een overgangsregeling. Dat viel niet goed bij staatssecretaris Van Rijn. Vandaag spraken de twee elkaar en kwamen tot de conclusie dat de burgemeester er alles aan wil doen om het alcoholgebruik onder jongeren onder controle te houden.

"Het woord 'overgangsregeling' hebben we wel eens gebruikt maar dat roept misverstanden op", zegt Wienen. "Daarover zijn staatssecretaris Van Rijn en ik het eens, dat willen we uit de weg hebben. Katwijk heeft een handhavingsstrategie." Er komt geen uitzonderingsregel.

Prioriteiten

Gemeenten hebben de taak om de wet te handhaven en Katwijk heeft daarin prioriteiten gesteld, aldus Wienen. "Onze prioriteiten liggen bij de winkelverkoop (niet onder 18 jaar), op het voorhanden hebben van alcohol op straat, op clubs en verenigingen."

Maar Wienen richt zich vooral op jongeren die na 1 januari 16 jaar worden. Hij wil er alles aan doen om deze jongeren er snel aan te laten wennen dat zij echt geen alcohol kunnen krijgen. Daarom laat hij in de politieverordening (APV) opnemen dat jongeren onder de 16 geen cafés en disco's meer in mogen. Volgend jaar gaat die grens naar 17 en over twee jaar naar 18. "Dan is het probleem opgelost."

Nu is het zo dat de meeste jongeren op hun 16de meteen beginnen met drinken in het uitgaansleven. Dat is volgens de burgemeester het moment om ze te benaderen. Wienen hoopt dat de ouders daaraan ook actief meewerken.

Op de bank

Jongeren die voor 1998 zijn geboren, kunnen in Katwijk nog wel in de horeca terecht. "Het is niet realistisch om te denken dat een jongen van 17,5 jaar na 1 januari op een uitgaansavond bij zijn moeder op de bank gaat zitten omdat hij geen alcohol mag kopen."

Ook wil Wienen voorkomen dat 16- en 17-jarigen die geen café meer binnen mogen elkaar op straat opzoeken en illegale drankfeesten organiseren. "Dan gaan we achteruit in plaats van vooruit, dan verdwijnt het toezicht helemaal." Hij zal daarom op bepaalde punten nog niet streng handhaven.

Jongeren die zich misdragen na drankgebruik of in het openbaar drinken, worden ongeacht hun leeftijd beboet. Wienen benadrukt dat Katwijk heel actief handhaaft.

STER reclame