Het is per 1 januari een feit, dan mogen Bulgaarse en Roemeense werknemers naar ons land komen en zonder werkvergunning werken.

Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de gevolgen voor de werkgelegenheid in ons land. De SP benadrukt dat het voor veel mensen nu al lastig is om werk te vinden.

"Niemand weet hoeveel er komen. Wij zijn bang dat het helemaal mis gaat. We kunnen het niet aan", zegt SP-Tweede Kamerlid Ulenbelt. Hij doet een beroep op minister Asscher van Sociale Zaken om de eerste tijd het vergunningensysteem strikt te handhaven. Dat betekent dat bedrijven eerst inwoners van Nederland moeten zoeken alvorens ze reizende werknemers aanstellen.

Afspraken

Maar volgens de VVD en de PvdA kan dat niet, omdat er nu eenmaal Europees afspraken zijn gemaakt.

De VVD staat ook niet te juichen maar zegt dat er niet onderuit te komen valt. "De partijen die daar juridisch nog wel mogelijkheden voor zien, moeten het maar zeggen, wij zien ze niet", aldus VVD'er Azmani.

D66 en PvdA zijn positiever. Volgens de partijen brengen de werknemers juist belastinggeld op.

Genept

De PVV is het meest negatief over wat PVV-leider Wilders maatregelen van het "monster Brussel" noemt.

Volgens Wilders worden de Nederlanders "genept waar ze bij staan", komt er "een tsunami" aan door de veranderingen en zou het kabinet bezwaar moeten maken tegen de veranderingen om "de banen voor onszelf te houden".

Brits idee

Het CDA vraagt minister Asscher te kijken naar een idee van de Britse premier Cameron. Die wil het vrije verkeer alleen laten gelden voor EU-landen met een "volwassen economie".

Minister Asscher spreekt volgende week maandag met zijn Europese collega's over de kwestie.

Eerder dit jaar sprak Asscher met de Roemeense minister van Arbeid Mariana Câmpeanu. Volgens haar is de angst van Nederland overdreven en hoeft Nederland niet te vrezen dat er veel Roemenen hier naartoe komen.

"Roemenen vinden Nederland namelijk helemaal niet interessant en gaan veel liever naar cultureel meer verwante landen als Italië en Spanje", zei de minister toen.

STER reclame