NOS Nieuws Aangepast

DNB: Bitcoin is vooral risico

| Foto: antanacoins/Flickr/Creative Commons 2.0/by-sa

Volgens de Nederlandsche Bank loop je met Bitcoins vooral risico's. DNB waarschuwt mensen nu voor virtuele valuta zoals de Bitcoin.

Volgens de toezichthouder moeten consumenten goed doorhebben welke risico's ze lopen als ze Bitcoins kopen. DNB zegt dat de wisselkoers sterk kan fluctueren en dat er geen centrale uitgever is die door consumenten aansprakelijk kan worden gesteld.

Geen toezicht

Je virtuele valuta is dus niet beschermd zoals je echte geld, zegt DNB: met het depositogarantiestelsel van banken worden rekeninghouders beschermd als een bank z'n betalingsverplichting niet meer kan nakomen. DNB benadrukt dat ze geen toezicht houden op virtuele valuta.

Wel doet de bank onderzoek naar de munt. Ze onderzoeken of het een bedreiging is voor het financiële stelsel en of er toezicht moet komen.

Hip en leuk

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën denkt er hetzelfde over als DNB. Hij noemt de Bitcoin aan de ene kant "hip en leuk", maar zei dat de munt hem ook zorgen baart. "Je hebt geen enkele garantie dat ze hun waarde houden. Op het moment dat je instapt, besef dan wel dat het morgen niets meer waard kan zijn." Dat zei hij vandaag in zijn wekelijkse gesprek bij RTLZ.

Ook de Amerikaanse centrale bank is vooralsnog niet van plan om Bitcoin te reguleren. Daar zei het ministerie van Justitie twee weken geleden nog dat de munt wel een legitiem betaalmiddel is.

1000 dollar

Eind november kwam de koers van de Bitcoin voor het eerst boven de 1000 dollar (737 euro), terwijl de internetmunt in januari nog maar 13 dollar (10 euro) kostte.

Later deze maand komt DNB met een uitgebreid rapport over virtuele valuta.

Door: Helen

STER reclame