De rechtbank in Haarlem heeft de Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers veroordeeld tot 3 jaar cel voor omkoping en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie had vier jaar geëist.

Hooijmaijers was tussen 2004 en 2007 voor de VVD Statenlid en gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Financiën.

De rechtbank acht bewezen dat hij tientallen bedrijven heeft bevoordeeld in ruil voor geld. Die inkomsten kwamen binnen bij een bedrijf van zijn vrouw en een bevriende makelaar. Hij gaf de inkomsten niet op bij de provincie.

Geld aangenomen

Hooijmaijers zei tijdens het proces dat hij weliswaar geld had aangenomen, maar dat dat voor advieswerk was namens zijn bedrijf. Van bevoordeling van de ondernemers was geen sprake, zei hij.

De rechtbank vindt dat Hooijmaijers het vertrouwen in een integere overheid heeft geschaad. "Hij heeft zijn eigen belang zwaarder laten wegen", aldus de rechter.

Media-aandacht

Dat de straf lager is uitgevallen dan de strafeis komt omdat de rechtbank Hooijmaijers op enkele punten heeft vrijgesproken, zoals witwassen. Ook liet de rechtbank meewegen dat er veel media-aandacht is geweest voor de zaak. Hooijmaijers kondigde aan dat hij in beroep gaat.

De vrouw van Hooijmaijers werd door de rechtbank vrijgesproken.

STER reclame