NOS NieuwsAangepast

Geen zorgpas voor illegalen

Staatssecretaris Teeven is niet van plan de medische zorg aan illegalen te verbeteren. Illegaal verblijf moet juist worden ontmoedigd, vindt hij.

Hij reageert daarmee op een rapport van de Nationale Ombudsman, die vindt dat de toegang tot medische zorg voor illegalen te veel drempels kent. Daardoor gaan ze niet naar een dokter als ze ziek zijn. De Ombudsman stelt onder meer voor illegalen een zorgpas te geven, waarop staat dat ze recht hebben op zorg.

Lastig

Teeven voelt daar niets voor. Zo'n pas kan volgens hem makkelijk worden doorverkocht aan mensen die zich wel kunnen, maar niet willen verzekeren.

Teeven erkent dat het voor illegalen lastig kan zijn om zorg te krijgen, maar hij vindt het over het algemeen goed geregeld in Nederland. "Iedere vreemdeling heeft recht op zorg, ook op straat", schrijft Teeven. De toegang tot die zorg is volgens hem laagdrempelig.

"Het leven in de illegaliteit brengt risico's met zich mee, waaronder gezondheidsrisico's. Het kabinet hecht juist daarom aan het ontmoedigen van illegaal verblijf en het sterk inzetten op terugkeer."

Privacy

Teeven neemt wel de aanbeveling van de Ombudsman over om asielzoekers meer privacy te geven als ze met een arts praten. Er komen daarvoor extra wanden en nieuwe meubelen in de huisartsenpraktijken in azc's.

Ook het vervoer naar ziekenhuizen wordt verbeterd: vreemdelingen worden alleen nog geboeid vervoerd als er een risico is dat ze vluchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl