Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt van harte dat er deze week een pensioenakkoord kan worden gesloten. "De belangen zijn heel groot, het gaat om miljoenen mensen en om miljarden euro's. We praten met zeven partijen en het kost tijd om die op één lijn te krijgen", zei Asscher in het NOS Radio 1 Journaal.

Asscher wijst erop dat er haast is omdat de uitvoerders van de pensioenen op tijd moeten weten waar ze aan toe zijn. Alleen dan kan het verantwoord worden ingevoerd.

Kerst

Minister Dijsselbloem van Financiën zit al ruim drie weken om tafel met VVD, PvdA en D66, ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks. Dat is nodig omdat de pensioenplannen van het kabinet te weinig steun kregen in de Eerste Kamer. Het kabinet wil door wijzigingen in het pensioenstelsel 3 miljard bezuinigen.

De nieuwe pensioenregels moeten per 1 januari 2015 ingaan. Minister Asscher zou het erg prettig vinden als er snel een akkoord is; "voor de Kerst".

Toegeven

De minister zegt dat je bij dit soort onderhandelingen altijd wat moet toegeven. "Als je een deal wilt maken, moet je allemaal bewegen. En het helpt als iedereen meedenkt over waar het geld vandaan moet komen."

Asscher noemt het Begrotingsakkoord van deze herfst als voorbeeld dat het soms lukt om toch samen te werken en een akkoord te bereiken. "En dat ging ook over veel geld."

STER reclame