De Egyptische dichter Ahmed Fouad Negm, die deze maand de Prins Clausprijs zou krijgen, is vanochtend op 84-jarige leeftijd overleden. De prijs zou op 11 december door prins Constantijn in het Koninklijk Paleis in Amsterdam worden uitgereikt.

Ahmed Fouad Negm was een van de bekendste dichters in de Arabische wereld. Zijn gedichten zijn vaak politiek beladen. Zo dichtte Fouad Negm over thema's als corruptie en onderdrukking in Egypte. Tijdens de Arabische Lente in 2011 werden zijn gedichten ter inspiratie gebruikt door vele Egyptenaren.

Postuum uitgereikt

De familie heeft de organisatie meteen op de hoogte gesteld. In een reactie zegt het Prins Claus Fonds diep bedroefd te zijn over het plotselinge overlijden van Negm.

De prijs wordt nu op 11 december postuum uitgereikt. De familie van de dichter heeft het Prins Claus Fonds verzocht om tijdens de ceremonie een verklaring voor te laten lezen. Ook is het de wens van de familie om een gedicht dat Negm zelf zou voor dragen, op de ceremonie voor te laten lezen.

Ter ere van de uitreiking geeft het Prins Claus Fonds een dichtbundel uit met tien gedichten van Negm die nooit eerder in het Engels zijn vertaald.

'Uitgesproken en kritisch'

Het Prins Claus Fonds geeft de prijs aan de Egyptenaar voor zijn poëzie die volgens het fonds al meer dan drie generaties de Arabisch sprekende wereld inspireert.

Het fonds eert hem voor zijn "uitgesproken, kritische en originele poëzie, die een weerslag is van zijn onafhankelijkheid, integriteit, moed en voortdurende inzet in de strijd voor vrijheid en sociale rechtvaardigheid''.

STER reclame