De schepper van Asterix, de Fransman Albert Uderzo, gaat zijn dochter en schoonzoon aanklagen. Hij stelt dat ze hem psychisch hebben mishandeld.

Uderzo (86) ruziet al jaren met zijn dochter Sylvie over wat er met Asterix moet gebeuren na zijn dood. Zij vindt dat hij zijn nalatenschap verkwanselt door toe te staan dat de serie doorgaat na zijn dood.

Wilsonbekwaam

Sylvie, die ooit het werk van haar vader beheerde bij zijn uitgeverij, voert al sinds 2007 een strijd over de stripserie. Ze probeerde haar vader zelfs wilsonbekwaam te laten verklaren om zijn plannen tegen te houden. Zij meende dat hij door derden wordt uitgebuit.

Uderzo spreekt tegen dat hij wilsonbekwaam is en heeft juist altijd gezegd dat Asterix na zijn dood moet doorgaan. Volgens hem wordt zijn dochter beïnvloed door haar echtgenoot. Hij vindt dat hij door hen wordt geïntimideerd.

Picten

In oktober verscheen 'Asterix en de Picten', van schrijver Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad. Het is het eerste album van de beroemde Galliër waarvoor Uderzo niet de tekeningen leverde. De oorspronkelijke schrijver van Asterix, René Goscinny, is al in 1977 overleden.

Van de 25 Asterix-albums zijn er wereldwijd ruim 350 miljoen verkocht. De strips zijn vertaald in meer dan 100 talen.

STER reclame