NOS NieuwsAangepast

Meer dan helft stappers slikt xtc

Meer dan de helft van de jongeren heeft het afgelopen jaar tijdens het stappen xtc gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut onder 3000 jongeren.

De onderzochte jongeren waren tussen de 15 en 35 jaar oud. 60 procent gaf aan dit jaar xtc te hebben gebruikt. Bijna de helft van de mensen die drugs of alcohol gebruikten, kreeg een black out.

Gemeengoed

Ferry Goossens van het Trimbos-instituut zegt in EenVandaag dat het gebruik van xtc mogelijk te maken heeft met de opkomst van grote festivals. "We hebben het idee dat het gebruik wat meer gemeengoed begint te worden", zegt Goossens. "Waar het vroeger in bepaalde scenes zat, lijkt het nu wat gebruikelijker te worden onder uitgaanspubliek."

De onderzoekers vinden het opvallend dat een op de vijf van de xtc-gebruikers minimaal 2,5 pil per avond slikt. Daardoor lopen deze mensen grote gezondheidsrisico's, zegt Goossens. Ze kunnen bijvoorbeeld bewusteloos raken en op de eerste hulp terechtkomen.

Tweede plaats

Goossens maakt zich verder zorgen over het aantal jongeren dat onder invloed autorijdt. Een kwart van de jongeren die uitgaan heeft het afgelopen jaar onder invloed gereden.

Het Trimbos-instituut wil dat er meer aandacht komt voor het xtc-gebruik. Uit het onderzoek blijkt dat alcohol nog altijd het meest wordt gebruikt door feestende jongeren: 97,6 procent. Op plaats twee staat xtc, daarna het gebruik van cannabis (52,0 procent), speed (33,4 procent) en cocaïne (27,1 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl