Justitie eist tegen vier mannen die ervan verdacht worden dat ze jarenlang hebben gehandeld in illegaal vuurwerk vijf jaar cel. Volgens het OM vormden ze een criminele organisatie die op grote schaal vuurwerk verkocht en de opbrengst witwaste.

Uit het politieonderzoek bleek dat de mannen uit Noord-Brabant en Limburg in 2010 137.000 lawinepijlen bestelden bij een fabriek in Duitsland. Ze sloegen het vuurwerk op in België en verkochten het aan particulieren in Nederland, Belgische winkels en een vuurwerkgroothandel in België.

Levensgevaarlijk

Volgens de officier van justitie is het een van de grootste rechtszaken ooit op het gebied van illegaal vuurwerk. Zo werd in november 2010 bij een doorzoeking 6500 kilo illegaal vuurwerk en 65.000 euro in beslag genomen.

Het OM vindt dat de mannen hun klanten in gevaar hebben gebracht door hen het vuurwerk te verkopen. De officier zei tijdens de zitting dat de explosie van een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk dodelijk kan zijn. Bovendien lag een deel van het vuurwerk opgeslagen op een bedrijfsterrein waar ook een gasstation is gevestigd.

STER reclame