NOS VoetbalAangepast

WK Brazilië: hitte als tegenstander

De extreme hitte en luchtvochtigheid waarmee voetballers komende zomer tijdens het WK voetbal in Brazilië te maken zullen krijgen, baren steeds meer officials zorgen. Vincent Gouttebarge, medisch adviseur van de internationale spelersvakbond FIFPro, spreekt zelfs van "verhoogde gezondheidsrisico's voor de spelers".

De FIFPro voorziet problemen bij een groot aantal duels. "Als we kijken naar de voorspellingen, zal de temperatuur boven de 27 graden liggen, de luchtvochtigheid rond de 80% en dan heb je ook nog de straling van de zon. Dat zal zeker leiden tot verminderde prestaties en een verhoogd gezondheidsrisico voor de spelers", zegt Gouttebarge.

Voorbereiding Oranje

De KNVB is zich inmiddels aan het voorbereiden op de tropische omstandigheden in Brazilië. De voetbalbond zocht contact met sportkoepel NOCNSF. "We hebben contact gehad met de inspanningsfysioloog van het Nederlands elftal. Samen konden we bespreken hoe je met warmte om moet gaan en hoe je kunt koelen", aldus sportwetenschapper Albert Smit van NOC*NSF.

Tijdens het wereldkampioenschap van 1994 maakte het Nederlands elftal nog extremere omstandigheden mee. Volgens oud-international Gaston Taument kon Oranje mede om die reden niet zijn vertrouwde spel op de mat leggen: "We speelden met drie spitsen en wilden druk zetten. Dat kon al na een kwartier niet meer. Spelers hebben toen tegen de bondscoach gezegd: je moet je speelwijze aanpassen als je in die hitte gaat spelen."

Speelschema

De problemen zullen het grootst zijn in het tropische noordoosten van Brazilië. Zeven wedstrijden worden om 13.00 uur gespeeld in de steden Fortaleza, Natal, Recife en Salvador. FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft de internationale spelersvakbond toegezegd dat hij het speelschema nog gaat bespreken. Maar de voorzitter van de medische commissie van de FIFA, de Belg Michel D'Hooghe, biedt weinig hoop op een verandering: "Ik zou verbaasd zijn als we het nog kunnen veranderen. Alles is al geregeld."

De internationale spelersvakbond FIFPro geeft de hoop nog niet op. "Wij hopen dat zij net als wij de gezondheid en veiligheid van de spelers centraal stellen", zegt Gouttebarge. Vóór de loting van komende vrijdag zal er duidelijkheid zijn over het speelschema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl