NOS NieuwsAangepast

Goed gesprek paus, bisschoppen

De Nederlandse bisschoppen zeggen dat ze in het Vaticaan een "inspirerend" gesprek hebben gehad met paus Franciscus.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Kerkprovindie heeft de paus tijdens de eerste ontmoeting met de bisschoppen gezegd dat hij tevreden is over de manier waarop ze de kerkprovincie besturen. "Hij stak ze een hart onder de riem."

Blij zijn

Het was een zogeheten Ad Limina-bezoek, een verplichte ontmoeting met de paus, en duurde anderhalf uur. Daarin werd de toestand van de katholieke kerk in Nederland besproken. Het gaat niet goed met de kerk, erkennen ook de bisschoppen. Het aantal katholieken daalt en steeds meer kerkgebouwen moeten wegens gebrek aan gelovigen en oplopende kosten worden gesloten.

Desondanks sprak de paus de Nederlandse bisschoppen bemoedigend toe en zei dat ze moeten volhouden "en blij zijn". Volgens de bisschoppen was het een "warm en broederlijk gesprek".

Bisschop Wiertz van Roermond was na afloop onder de indruk en zei dat de paus hoop heeft gegeven.

Achterstand

De Nederlandse bisschoppen gingen in 2004 voor het laatst op Ad Limina-bezoek in Rome. Zo'n bezoek moet elke vijf jaar plaatsvinden maar die termijn is ruim overschreden. Dat komt doordat paus Johannes Paulus II, die in 2005 overleed, vanwege zijn gezondheidsproblemen een aantal bezoeken moest uitstellen.

Het Vaticaan is nog steeds bezig met het wegwerken van die achterstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl