NOS NieuwsAangepast

SS' er Heinrich Boere overleden

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere (92) is in Duitsland overleden. Hij stierf gisteren in een gevangenisziekenhuis in Noordrijn-Westfalen.

Boere werd in 2010 tot levenslang veroordeeld voor de moord op drie Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij pleegde de moorden in opdracht van de Duitse bezetter.

Gezondheidsproblemen

Boere werd na zijn veroordeling door de rechtbank in Aken niet onmiddellijk opgesloten. Vanwege zijn slechte gezondheid keerde hij eerst terug naar zijn verzorgingshuis.

In december 2011 werd hij naar een gevangenisziekenhuis overgebracht, nadat een arts had vastgesteld dat hij gezond genoeg was om de straf te kunnen uitzitten.

Wraakoefening

Boere was tijdens de oorlog lid van het moordcommando Feldmeijer. Dat liquideerde in 1943 en 1944 Nederlandse burgers van wie vermoed werd dat ze tegen de Duitsers samenspanden.

Deze moorden waren een wraakoefening voor aanslagen van het verzet op NSB'ers en Duitse militairen. De Duitsers noemden deze operatie Aktion Silbertanne.

Natuurlijke dood

Boere werd in 1921 in de Duitse plaats Eschweiler geboren uit een Nederlandse vader en een Duitse moeder. Zijn ouders verhuisden een paar jaar later naar Nederland.

Boere meldde zich tijdens de oorlog bij de Waffen-SS. Hij is volgens het Duitse ministerie van Justitie een natuurlijke dood gestorven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl