NOS NieuwsAangepast

"AIVD werft student als informant"

De AIVD werft studenten om aan inlichtingen te komen over bijvoorbeeld demonstraties of krakersbijeenkomsten. Dat schrijft het AD op basis van verklaringen van verschillende studenten die het afgelopen jaar zijn benaderd door de geheime dienst.

De krant schrijft dat de studenten zich vaak geïntimideerd voelen door de manier van handelen van de AIVD. Zo werd een student gebeld door iemand die zich voordeed als ambtenaar van Binnenlandse Zaken. Hij wilde meer weten over de contacten die de student had opgedaan in Egypte, waar de jongen zijn afstudeeronderzoek deed.

Geld

Een andere student zegt in het AD dat hij meerdere keren werd gebeld en dat hem zelfs geld werd geboden voor informatie.

Hoe vaak de AIVD studenten benadert, is niet bekend.

De Landelijke Studenten Vakbond LSVb heeft hierover nooit meldingen gekregen van studenten en vindt het "heel gek" dat er blijkbaar geïnfiltreerd moet worden om te kijken wat ze doen en met wie ze contacten hebben.

Onderste steen

"Ik vind het een erg sterk middel, eigenlijk buitenproportioneel", zegt vice-voorzitter Eduard Schmidt. "Onze protesten zijn altijd vreedzaam en geweldloos en we hebben een eigen ordedienst om demonstraties in goede banen te leiden."

Hij vindt dat de onderste steen boven moet komen en roept studenten die zijn benaderd op om dat door te geven.

De LSVb is van plan het ministerie om opheldering te vragen en hoopt op Kamervragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl