NOS NieuwsAangepast

Kroaten klagen Bob Dylan aan wegens racisme

Bob Dylan | EPA

Een slip of the tongue van Bob Dylan. Hij heeft een rechtszaak aan zijn broek hangen van een groep Kroaten die hem beschuldigt van racisme. Zo ben je een van de beroemdste voorvechters van burgerrechten van je generatie, en zo word je aangeklaagd wegens discriminatie.

Het gaat om een Kroatische belangengroep in Frankrijk. In de Franse versie van het muziekblad Rolling Stone gaf de 72-jarige Amerikaanse zanger eerder dit jaar een interview waarin hij reageert op het slavernijverleden van zijn thuisland.

"Slavenhouders, nazi's... en Kroaten"

Dylan werd gevraagd welke parallellen hij ziet tussen het Amerika tijdens de burgeroorlog en het Amerika van nu. Hoewel zijn verhaal goed uit te leggen is als een pleidooi tégen racisme, gaat hij in de laatste zin toch de mist in.

"Dit land is krankzinnig als het over huidskleur gaat. Het is misleidend. Mensen vliegen elkaar naar de keel vanwege een andere kleur. Het is het hoogtepunt van idiotie en is slecht voor elk land, elke buurt en elke 'wat dan ook'. Zwarte mensen weten dat sommige blanke mensen de slavernij niet wilden opgeven; dat als zij hun zin hadden gekregen zwarte mensen nog steeds onder het juk van slavernij gebukt zouden gaan. Ze kunnen niet net doen alsof ze dat niet weten. Als je een slavenhouder of een KKK-lid als voorouder hebt, voelen zwarte mensen dat aan. Tot op de dag van vandaag. Zoals Joden dat aanvoelen bij nazi's en Serviërs bij Kroaten." - Bob Dylan

Of Dylan doelbewust deze volgorde aanhoudt bij het noemen van de aartsrivalen Servië en Kroatië zullen we misschien wel nooit weten. Maar door deze uitspraak zet hij de Kroaten in het rijtje van nazi's en slavenhouders. En de Serviërs niet.

Bloedige geschiedenis

De geschiedenis tussen Servië en Kroatië is er een van veel bloedvergieten. De Balkan-oorlog is nog maar één generatie geleden. En ook niet onbelangrijk in het licht van Dylans uitspraak: tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten Servië en Kroatië ook al tegen elkaar, waarbij het Kroatische pro-nazistische ustasji-regime aan de kant van Duitsland vocht. Kroaten met nazi's vergelijken, bedoeld of onbedoeld, komt dus bij Kroaten aan als een klap in het gezicht.

De groep Kroaten vindt dat Dylan met zijn uitspraak hen op een racistische manier bejegent. Tegen de International Business Times zegt de voorzitter dat ze de zanger niet persoonlijk aan willen pakken: "Het is een aansporing tot haat. Je kunt niet alle Kroaten over één kam scheren met Kroatische criminelen. Maar we hebben niets tegen Rolling Stone of Bob Dylan als zanger."

Tijden veranderen

Over de gevoeligheden in eigen land is Dylan zich maar al te bewust. Volgende keer zal hij misschien extra voorzichtig zijn als hij zich over gevoeligheden van over de grenzen uitspreekt. Want de tijden veranderen...

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl