NOS NieuwsAangepast

"Gefeliciteerd met onze verjaardag"

In de Ridderzaal in Den Haag hield premier Rutte vanmiddag een toespraak ter ere van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk. "Van harte gefeliciteerd met onze verjaardag'', begon Rutte zijn speech. "Want 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden is een gezamenlijke mijlpaal en een feest dat we met elkaar vieren.''

"De achteruitkijkspiegel van de geschiedenis laat ons vooral twee eeuwen van ontwikkeling en dynamiek zien en ook dat vieren we. Het land dat we na 1813 zijn geworden", zei de premier.

Goede dingen

Maar Rutte keek ook vooruit. "We blijven dat vrije en creatieve land waar gewoon doen de norm blijft en status er nauwelijks toe doet. We vieren het Nederland dat we waren, dat we zijn en alle goede dingen die voor Nederland nog in het verschiet liggen."

Volgens Rutte hebben we "met elkaar een samenleving opgebouwd die alle inwoners van het Koninkrijk de kans biedt iets moois van het leven te maken. Individueel én gezamenlijk.''

Halina Reijn

In de Ridderzaal traden ook artiesten op, onder wie pianist Cor Bakker, zangeres Ruth Jacott, actrice Halina Reijn en dichter des Vaderlands Anne Vegter.

De bijeenkomst in Den Haag werd bijgewoond door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. De viering van het 200-jarig bestaan duurt tot en met 26 september 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl