NOS NieuwsAangepast

'Prins' geland op het strand

Op het strand in Scheveningen is de landing van Willem Frederik nagespeeld. Acteur Huub Stapel kwam als Willem Frederik, de latere koning, kort voor het middaguur aan land. Hij werd bijgestaan en onthaald door honderden figuranten.

Duizenden toeschouwers hadden zich op het strand verzameld, onder hen waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Terwijl figuranten te voet en te paard op het strand met elkaar 'vochten', zagen zij de 'prins' het strand naderen.

Hoge golven

Met een amfibievoertuig van de Koninklijke Marine ging hij aan land. Het was de bedoeling dat dat met een sloep zou gebeuren, maar daarvoor waren de golven te hoog.

De figuranten, in historische kostuums, zwaaiden met oranje zakdoeken. "Welkom terug op Nederlandse bodem!", werd er geroepen. "Oranje boven!"

In een koets werd de prins door de stad gereden. Verschillende historische figuren spraken hem onderweg toe, burgers zongen Oranjeliederen.

Tweehonderd jaar Koninkrijk

De landing staat symbool voor het begin van het Koninkrijk der Nederlanden en is vandaag precies tweehonderd jaar geleden. Met het evenement wordt de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk ingeluid.

Vanmiddag zijn de koning en koningin in de Ridderzaal, waar een feestelijke bijeenkomst wordt gehouden. Ook prinses Beatrix en premier Rutte zijn daarbij.

De dag wordt afgesloten met het Koninkrijksconcert in het Circustheater. Het programma biedt een overzicht van hoogtepunten uit het culturele aanbod uit Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl