NOS NieuwsAangepast

Politie slaat demo Oekraïne uiteen

De politie in Kiev heeft een demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in het centrum van de stad vannacht uiteengeslagen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP. De betoging begon vrijdag na een mislukte Europese top in de hoofdstad van Litouwen. De demonstranten eisen dat president Janoekovitsj en de regering van Oekraïne aftreden.

De tweedaagse top In Vilnius eindigde zonder ondertekening van een verdrag dat de banden tussen de Europese Unie en Oekraïne moet versterken. Volgens EU-president van Rompuy en EC-voorzitter Barroso weigert Janoekovitsj te tekenen omdat Rusland forse druk uitoefent op de voormalige Sovjetrepubliek.

Nieuwe massademonstratie

De demonstratie groeide vrijdag in de loop van dag uit naar 10.000 betogers. 's Avonds stonden nog steeds duizenden mensen op het plein. Zo'n 2000 politieagenten hielden de betogers in de gaten.

Vannacht liep het aantal demonstranten terug naar enkele honderden. De politie greep hardhandig in. Betogers werden met stokken geslagen en de politie gebruikte traangas.

In Oekraïne wordt al een week gedemonstreerd tegen de beslissing van de regering om het verdrag niet te tekenen. Voor zondag is opnieuw een massademonstratie gepland. Afgelopen zondag protesteerden ruim 100.000 betogers in de grootste demonstratie in Oekraïne sinds de Oranje Revolutie in 2004.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl