NOS NieuwsAangepast

Seks, drugs en rock 'n roll: 200 jaar Koninkrijk

Chantage, affaires en buitenechtelijke kinderen. Dat is een greep uit 200 jaar Koninkrijk in Nederland. Vandaag ontving koning Willem-Alexander drie nieuwe biografieën over zijn voorvaders Willem I, Willem II en Willem III. Morgen gaat de viering van 200 jaar koninkrijk van start.

Voor het schrijven van de levensverhalen van de koningen kregen de schrijvers Jeroen Koch, Jeroen van Zanten en Dik van der Meulen onbeperkte toegang tot de archieven van het Koninklijk Huis. En dat leverde een aantal smeuïge verhalen op.

Affaires

Zo waren er flink wat bastaardkinderen. Zowel Willem I als Willem III gingen vreemd en beiden hadden kinderen bij andere vrouwen. Willem I had vier kinderen met de gouvernante van zijn overleden dochter Paulina - hij vond troost in haar armen toen Paulina ziek werd en overleed. En dat terwijl Willem I te boek stond als onkreukbaar vorst, zegt Koch.

Een affaire van Willem III leidde zelfs bijna tot troonsafstand. Hij had zijn maîtresse zwanger gemaakt en wilde met haar op het platteland gaan wonen. Toen zijn vader in 1849 overleed, ging hij toch voor het koningsschap.

Biseksueel

Willem II had een ander 'probleem': hij was biseksueel (in die tijd een misdaad) en werd gechanteerd door ene Petrus Janssen. Die beweerde dat de koning hem had aangerand. Als de koning hem zou betalen, zou Janssen niets zeggen over zijn biseksualiteit.

De koning zette Janssen in de gevangenis, maar daar ging de chantage gewoon door. Alles bij elkaar betaalde Willem II hem, en mensen om hem heen, jarenlang omgerekend honderdduizenden euro's. Uiteindelijk kwam het verhaal toch bij journalisten terecht en staatsman Thorbecke.

En dat zou het antwoord kunnen zijn op het mysterie dat jarenlang onopgelost bleef: waarom Willem II akkoord ging met een radicaal-democratische grondwet.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl