NOS NieuwsAangepast

EU: Oekraïne mist historische kans

De Europese leiders hebben op een top in de Litouwen opnieuw de Russische druk op Oekraïne veroordeeld. Door die druk zag Oekraïne in Europese ogen af van het sluiten van een handels- en samenwerkingsverdag met de Europese Unie.

Verscheidene regeringsleiders hebben gisteravond nog geprobeerd president Janoekovitsj van Oekraïne op andere gedachten te brengen, maar hij bleek niet te vermurwen.

Ongeoorloofde druk

Vandaag kreeg Janoekovitsj te horen dat hij een historische kans gemist voor nadere toenadering tot Europa, hoewel hem tegelijkertijd verzekerd werd dat de deur naar de EU blijft openstaan.

EU-president Van Rompuy en voorzitter Barroso van de Europese Commissie zeiden vandaag opnieuw dat Rusland ongeoorloofde druk op Oekraïne heeft uitgeoefend om het Associatieverdrag met de EU niet te ondertekenen.

De woordvoerder van president Poetin spreekt dat tegen. Hij zei dat Rusland ieder besluit op dit gebied van Oekraïne begroet en verwelkomt.

Te weinig geld

De Franse president Hollande zei dat Oekraïne niet op meer financiële steun hoeft te rekenen om toch nog het verdrag met de EU te sluiten. Janoekovitsj heeft zich erover beklaagd dat de EU te weinig geld bood en daarbij bovendien vernederende voorwaarden stelde.

Janoekovitsj wilde bovendien niet tegemoetkomen aan de voorwaarde van de EU dat een deal gepaard moest gaan met de vrijlating van oud-premier Joelia Timosjenko uit de gevangenis.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben opnieuw duizenden mensen gedemonstreerd voor het aftreden van Janoekovitsj omdat hij de kans voorbij heeft laten gaan om zich bij Europa aan te sluiten. Wereldkampioen boksen in het zwaargewicht Vitali Klitsjko sprak de menigte toe.

Georgië

De Europese leiders prezen op de top in Vilnius Georgië en Moldavië die ondanks Russische druk wel het Associatieverdrag met de EU hebben ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl