Een feest dat door de opa in de strip Jan, Jans en de kinderen werd bedacht, lijkt tot een echte traditie uit te groeien. Sint-Pannekoek heet het feest. Studenten vieren het al langer, maar nu wordt het feest in Rotterdam ingezet om geld in te zamelen voor de plaatselijke voedselbank.

Initiatiefnemer Jan van Keulen zegt dat iedereen die wil tussen 17.30 en 21.30 uur naar De Koningskerk kan komen om pannenkoeken te eten. Dat kost geld, maar iedereen kan zelf beslissen hoeveel hij betaalt.

De voedselbank gebruikt het geld om cadeaubonnen te kopen voor armen, zodat ook die sinterklaascadeautjes voor hun kinderen kunnen kopen.

Pannenkoek op het hoofd

Sint-Pannekoek wordt op 29 november gevierd. Het idee daarvoor ontstond zo'n 15 jaar geleden bij de opa in Jan, Jans en de kinderen.

Hij en kleindochter Catootje hadden geen zin in de boontjes, die moeder Jans wilde koken. De opa verzon toen dat het Sint-Pannekoek was: een Rotterdamse traditie waarbij pannenkoeken worden gebakken.

Bij de traditie hoort ook dat de deelnemers een pannenkoek op hun hoofd leggen en elkaar een vrolijk en gezegend Sint-Pannekoek toewensen.

Studentenhuizen

Volgens Jan Kruis, de tekenaar van de strip, is het niet de eerste keer dat Sint-Pannekoek wordt gevierd. "Dat is al een tijdje aan de gang. Dan gaan er allerlei foto's over internet met volwassen mensen met een pannenkoek over het hoofd", zegt hij.

Over het initiatief in De Koningskerk: "Ik vind het fantastisch en ben ook een beetje trots dat dat op grond van zo'n eenvoudig verhaaltje levend gaat worden."

De organisatie in De Koningskerk zou het leuk vinden als de Sint-Pannekoekvierders ook daar een pannekoek op hun hoofd leggen. Maar het hoeft niet.

STER reclame