NOS NieuwsAangepast

VN: geen onderwijs kinderen Syrië

Kinderen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht, kunnen steeds vaker niet naar school en moeten vaak lange dagen werken om de kost te verdienen. Dat blijkt uit een rapport van UNHCR, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties.

Naar schatting 200.000 Syrische kinderen die naar Libanon en Jordanië zijn gevlucht, kunnen geen onderwijs volgen. Kinderen van zeven jaar oud moeten vaak al werken.

Schokkende cijfers

Het aantal Syrische kinderen dat als vluchteling staat geregistreerd is gestegen tot meer dan een miljoen. Zo'n 750.000 kinderen zijn jonger dan twaalf jaar. De vluchtelingenorganisatie van de VN spreekt van schokkende cijfers.

De meeste Syrische kinderen zijn opgevangen in kampen in Libanon, verder zitten er veel in Jordanië. De VN maakt zich vooral zorgen over de kinderen zonder ouders onder de vluchtelingen.

Burgeroorlog

In sommige gevallen zijn zij waarschijnlijk hun ouders kwijtgeraakt tijdens de vlucht, maar in de meeste gevallen zijn de ouders omgekomen in de burgeroorlog in Syrië.

De VN wijst erop dat de Syrische kinderen in Jordanië beter af zijn dan in Libanon. In Jordanië is de opvang veel beter en krijgen de jonge vluchtelingen wel onderwijs. In Libanon is meestal geen plaats op de scholen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl