NOS NieuwsAangepast

NVWA: mp3-spelers te hard

Ruim 80 procent van de mp3-spelers en mobiele telefoons die muziek kunnen afspelen voldoet niet aan de nieuwe Europese geluidseisen. Daardoor kunnen gebruikers gehoorschade oplopen. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Sinds eind januari gelden er binnen de Europese Unie strengere eisen voor persoonlijke muziekspelers. Het maximaal toegestane volume is 85 decibel (dB). Fabrikanten moeten volgens de nieuwe regels waarschuwen voor het gevaar van hoge volumes.

Goedkope modellen

De NVWA onderzocht de 31 meestgebruikte mp3-spelers (.pdf) en mobiele telefoons die muziek af kunnen spelen, variërend in prijs van tien euro tot meer dan honderd euro. Daarvan voldeden er 26 niet aan een of meerdere eisen, zoals automatische volumebegrenzing, een actieve waarschuwing bij hoog volume en een standaard volumeniveau van maximaal 85dB bij het in- en uitschakelen.

De meeste mp3-spelers en mobiele telefoons die niet aan de eisen voldeden, waren goedkopere modellen. De NVWA adviseert consumenten om bij aanschaf goed te letten op de beschermingseisen.

Geschrokken

Bij de Nationale Hoorstichting zijn ze geschrokken van de uitkomsten van de steekproef. De Hoorstichting roept de NVWA op om de resultaten vrij te geven of op z'n minst te melden welke fabrikanten het goed doen.

Uit onderzoek van de stichting bleek eerder dat het gehoor van veel jongeren de laatste jaren slechter wordt. In 2011 had dertig procent van de onderzochte jongeren gehoorschade; een jaar later was dat aantal met 8 procent gestegen. Dat kwam ook door het volume van muziek in discotheken en tijdens popconcerten.

De NVWA gaat de producenten schriftelijk verzoeken om de apparaten aan te passen aan de norm. Doen ze dat niet, dan volgen boetes of worden de apparaten uit de handel genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl