NOS Nieuws Binnenland Aangepast

RTL: Gordon wilde niet kwetsen

RTL betreurt het dat mensen zich gekwetst hebben gevoeld door opmerkingen van jurylid Gordon in het programma Holland's Got Talent. Dat staat in een persbericht van de tv-zender.

De zanger vroeg een Chinese kandidaat of hij "nummer 39 met rijst" ging zingen. Na deze toespeling op Chinese afhaalrestaurants maakte Gordon nog een uitspraakgrap door het optreden als een "sulplise" te omschrijven.

Klacht

Die opmerkingen leverden een stroom van reacties op, onder andere van de Aziatische gemeenschap in Nederland. Het Meldpunt Discriminatie diende een klacht in.

Volgens RTL is het nooit de opzet geweest om iemand te kwetsen. "Het publiek kent Gordon als tv-persoonlijkheid en weet dat bij hem iedereen het onderwerp van zijn grappen kan zijn. Hij maakt daarbij geen enkele uitzondering, ontziet zeker ook zichzelf niet en dat is juist zijn kracht."

Klein hartje

"Tegelijkertijd staat Gordon bekend als iemand met een klein hartje en een grote dosis empathie. Die kant liet hij ook zien toen de heer Xiao Wang uiteindelijk unaniem naar de volgende ronde werd gestemd. Van opzettelijk kwetsend gedrag was geen sprake en daarin steunt RTL Gordon volledig."

RTL neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de kwestie op zich. "Bij de montage van het programma is besloten dat dit fragment gebruikt zou worden voor de uitzending. Televisiemaken blijft mensenwerk en we kunnen soms helaas niet voorkomen dat een, als grap bedoelde, opmerking als kwetsend wordt ervaren."

STER reclame