Zelfstandige SNS-filiaalhouders luiden de noodklok. In een brandbrief waarschuwt de 'Vereniging van Franchisenemers van de SNS Bank' voor grote financiële problemen bij deze SNS filialen.

De vertrouwelijke brief die op 15 november is verstuurd, is in handen van de NOS. Volgens betrokkenen staan enkele kantoren op de rand van een faillissement. Vorig jaar werd het faillissement uitgesproken van de kantoren in Haren en Roden.

De problemen zijn ontstaan omdat de ondernemers geen provisie meer ontvangen op verkochte verzekeringsproducten. Daarnaast besteedt SNS ook veel minder aan marketing.

Tussenpersonen

Een deel van de SNS-bankkantoren is niet van SNS zelf, maar wordt beheerd door zelfstandige ondernemers. Het zijn eigenlijk tussenpersonen, het kantoor is een soort winkel. Het geld van de klant staat gewoon bij de SNS-bank en die is sinds het voorjaar in handen van de staat.

De ondernemers onderhouden het contact met de klant, maar daarachter staat de SNS Bank die de financiële zaken regelt en het geld beheert. Op verschillende plekken in Nederland zoekt SNS nog naar mensen die een kantoor willen openen. Op www.begineenbank.nl kunnen ondernemers zich ook nog steeds melden.

Maar de formule loopt gevaar zeggen de ondernemers. In de huidige situatie komen "de franchisenemers in steeds groter wordende financiële problemen en dreigt het SNS Bank-franchiseconcept te mislukken."

Brandbrief

Op 15 november stuurden ze daarom een brandbrief naar SNS. De bank krijgt twee weken om te reageren. "Wij hopen nog steeds om in goed onderling overleg tot een voor alle partijen wenselijke oplossing te komen. Wat wij echter wel ervaren is dat het geduld bij iedereen nu echt op is."

Onlangs begon de SNS een nieuwe hypotheekcampagne. De ondernemers hoopten op een grotere omzet, maar per mail heeft SNS hun nu al laten weten dat deze campagne wordt afgeblazen. Ook is een levensverzekering uit de markt gehaald. Volgens de SNS-ondernemers missen ze daardoor inkomsten die hard nodig zijn. Ook wijzen ze op grote administratieve problemen bij de bank dank zij nieuwe boekhoudregels.

Failliet

Vorig jaar gingen de SNS-kantoren in Haren en Roden failliet. De curator onderzoekt de rol van SNS bank in dit faillissement, want volgens de eigenaar was een faillissement helemaal niet nodig.

SNS Bank heeft begrip voor de problemen bij de ondernemers. De partijen zijn met elkaar in gesprek en een woordvoerder verwacht voor het einde van het jaar een oplossing.

STER reclame