NOS NieuwsAangepast

Meer 'staatsgeheim' in Japan

Het Japanse Lagerhuis heeft een omstreden wetsvoorstel aangenomen, waarmee de regering veel meer informatie als 'staatsgeheim' kan classificeren. Ambtenaren en journalisten die geheime informatie openbaren, kunnen rekenen op zwaardere straffen.

Met de wet kan de overheid alle informatie met betrekking tot defensie, diplomatie, terrorisme en de inlichtingendiensten als geheim aanmerken. De regering van premier Abe zegt dat de wet nodig is om het hoofd te kunnen bieden aan de dreigende gevaren in de regio.

Te vaag geformuleerd

De afgelopen tijd is veel geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. Het zou een bedreiging zijn voor de vrijheden in Japan. De wet zou veel te vaag zijn geformuleerd, waardoor die op allerlei manieren kan worden geïnterpreteerd. "De mogelijkheid om informatie te verkrijgen van politici en anderen vormt de basis van de democratie. Dit wetsvoorstel vertrapt alle rechten", zegt een parlementariër van de Communistische Partij tegen NRC-correspondent Kjeld Duits.

Premier Abe zegt dat zijn regering zich bewust is van de zorgen. Volgens hem is de wet juist bedoeld om "de veiligheid van de bevolking te beschermen".

Het Japanse Hogerhuis moet nog wel instemmen met de wet. De coalitie heeft daar een ruime meerderheid, waardoor het voorstel volgende maand vrijwel zeker wordt aangenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl